cursuri.Sâmbăta trecută, "Galeriile Anticariat" au găzduit o expoziţie de cărţi "liliput". Având dimensiuni de la câţiva milimetri şi până la mărimea unui pachet de ţigări, miniaturile cursuri.
Sâmbăta trecută, "Galeriile Anticariat" au găzduit o expoziţie de cărţi "liliput". Având dimensiuni de la câţiva milimetri şi până la mărimea unui pachet de ţigări, miniaturile stârnesc mirarea vizitatorilor, cărora nu le vine să creadă că o carte poate fi ascunsă sub unghia de la degetul mic. "Nu e la îndemâna oricui să ţină o bibliotecă într-o mână", se mândreşte Dumitru Grumăzescu, cel care acum 46 de ani s-a molipsit de o boală incurabilă: plăcerea de a colecţiona obiecte de antichitate. Expoziţia conţine elzeviruri şi cărţi rare de numai câţiva milimetri. "Discutăm orice în afară de preţuri. Liliputurile nu sunt de vânzare, iar pentru mine nu au valoare materială", ne-a retezat-o anticarul când am adus vorba despre preţuri.
Moneda de 10 bani, mai mare decât manifestul Kaiserului
Una dintre nestematele colecţiei este o cărţulie de 1,5 cm X 1,5 cm, unică în România, care conţine întregul manifest al Kaiserului german. A fost publicată la 28 iulie 1914, iar ofiţerii o purtau la gât pe post de talisman.
Conţine 47 de pagini scrise cu litere gotice, coperta este din alamă argintată şi are în basorelief capul Kaiserului. Altă piesă rară, de aceeaşi mărime, este un Coran. A fost tipărit în anul 1900, are peste o sută de pagini şi este protejat de o cutiuţă originală făcută dintr-un metal comun, de culoare galbenă. Însă cea mai micuţă carte din colecţie, dar şi din România are dimensiunile de 3,3 mm X 3,3 mm şi conţine poezia "Luceafărul".
Este făcută de un tânăr din Focşani, iar pentru realizarea ei a fost nevoie de un an şi opt luni de muncă. Făcută cu fir de păr, ea poate fi citită numai la microscop.
Termenul "elzevir" prov