Taxele platite de elevii Scolii Romano-Americane se duc spre trei societati, sunt incasate doar de una si nu apar in nicio evidenta contabila.
Ambasada SUA si-a facut „firma" pentru a colecta bani din educatie si pentru a plati impozitele aferente catre statul roman. Diplomatii americani nu vor sa divulge insa marele secret.
Guvernul SUA, la el acasa, a instituit un tratament fiscal preferential pentru scolile publice si a „impovarat" sarcina asupra celor private. Acelasi guvern, de data asta peste mari si tari, in Romania, considera ca scolile private americane trebuie sa aiba parte de o sarcina fiscala cat mai usoara, daca nu zero.
Astfel, „The American International School of Bucharest", pe romaneste Scoala Romano-Americana din Pipera, nu plateste nici macar impozitele si taxele locale, pe langa cele pe profit, de care, potrivit legii, este oricum scutita. De altfel, problema concurentei neloiale dintre scolile de stat si cele private este una cat se poate de actuala.
Primele „beneficiaza" de tratamente fiscale preferentiale in toate statele. Este, de fapt, una dintre modalitatile prin care se pun bete in roate institutiilor de educatie private.
Scrisoarea cu bucluc....
In plus, se pare ca autoritatile romane nu pot verifica daca „The American International School of Bucharest" desfasoara sau nu activitati comerciale, impozabile potrivit legii. Si asta pentru ca au nevoie de... acordul Ambasadei SUA. Aceasta insa neaga faptul ca s-ar fi impotrivit efectuarii unui control la sediul institutiei. „Nu am afirmat niciodata ca scoala are statut diplomatic.
Am fost mirat de unele dintre articolele recente din presa potrivit carora ne-am prevalat de imunitate diplomatica. Totusi trebuie precizat ca scoala a fost creata de Ambasada SUA, ambasadorul alege membrii consiliului, eu sunt presedintele co