Un institut al Academiei Romane analizeaza proiectul Legii Minoritatilor Nationale. Conf. dr. Petronel Dobrica - Directorul Centrului European de Studii in Probleme Etnice (Cespe)
"Legea Statutului Minoritatilor construieste bariere intre oameni"
Proiectul Legii Statutului Minoritatilor Nationale a revenit, cum era de asteptat, in actualitate. Bulversata dupa "intelegerea de la Odorhei" dintre presedintele Basescu si Szasz Jeno (liderul Uniunii Civice Maghiare) - cand Udmr-ul a constatat ca nu mai este singura voce recunoscuta oficial a maghiarilor din Romania -, organizatia-partid forteaza disperata adoptarea Legii Minoritatilor, in forma bagata pe gat guvernului si acceptata pe nemestecate de premierul Tariceanu. Noroc ca inexplicabila obedienta liberala are o frana bine temperata in atitudinea oarecum concertata a Pd, Pc, Psd si Prm. Recent, o noua voce, de un elevat nivel stiintific, s-a adaugat concertului de critici aduse proiectului sustinut cu oarba convingere de liberali. Este vorba de Cespe (Centrul European de Studii in Probleme Etnice), condus de conferentiarul dr. Petronel Dobrica. La solicitarea Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale a Camerei Deputatilor, d-l Dobrica si colegii sai, istorici si sociologi, autorii unor importante volume de studii in domeniul relatiilor interetnice din Romania, au elaborat un raport cuprinzator, redactat pe o baza stiintifica inatacabila, liber de orice interpretari si ingerinte politice. In concluziile interviului acordat revistei noastre, d-l Petronel Dobrica a spus:
"Aceasta lege nu e oportuna azi in Romania"
- Era necesara o lege a minoritatilor in Romania, domnule profesor? Sunt minoritatile nationale amenintate sa-si piarda identitatea, incat numai o lege speciala le-ar mai putea salva?
- Aceasta lege nu e oportuna azi i