(Foto: )
Traseismul sau migratia politica sunt condamnate moral de cea mai mare parte a societatii civile. Este dezaprobat faptul ca un candidat primeste voturile electorilor pe lista unui partid, iar in momentul in care il paraseste, voturile primite se transfera in dreptul altui partid.
Stoparea prin lege a acestui fenomen genereaza o alta situatie, respectiv ingradirea dreptului la libera asociere, garantat de Constitutie. In incercarea de a rezolva aceste doua chestiuni ridicate de fenomenul migratiei politice au fost initiate doua proiecte de lege.
Unul face referire atat la parlamentari, cat si la alesii locali, iar celalalt vizeaza strict alesii locali.
Incercarea PSD
In 2004 au aparut primele demersuri legale pentru impiedicarea traseismului politic. La acea vreme, Guvernul PSD, partid care a transformat migratia politica intr-un adevarat sport national, in special in comunitatile rurale, a propus un proiect de lege pentru combaterea migratiei politice.
Legea, in cazul in care ar fi fost adoptata, urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2005, deci dupa alegerile generale.
Prin acest proiect de lege se intentiona ca senatorii, deputatii, dar si primarii, consilierii locali si judeteni care demisioneaza din partidul politic pe listele caruia au fost alesi sa isi piarda mandatul.
Proiectul nu a reusit sa treaca de Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale a Camerei Deputatilor. Avizul negativ dat de Comisie a pus punct traseului acestui proiect. Motivul respingerii proiectului a fost ca mandatul parlamentarilor este reprezentativ, si nu imperativ.
Diferenta dintre cele doua tipuri de mandat este data de modul in care alesii trebuie sa resp