(Foto: )
De doua saptamani, satenii din Lugasu de Jos au psiholog. Nu de alta, dar sa n-o apuce pe cai gresite cand e vorba sa-si aleaga o meserie. Si asta, din grija Ministerului Educatiei si Cercetarii care a dat curs unor programe de finantare din banii Bancii Mondiale.
Si prin care, in mediile rurale, institutiile de invatamant trebuie musai sa beneficieze de psiholog care sa-i ajute pe copii in alegerea unei meserii.
Luru considerat de oficialii romani ca fiind una dintre problemele acute ale sistemului de invatamant din Romania, in conditia in care pare deja perimat sa mai subliniem un fapt arhicunoscut: scolile din mai toate satele nu au autorizatie sanitara de functionare, sunt insalubre, nu au closete, apa curenta si nici canalizare si ar trebui, dupa lege, inchise.
Dar Guvernul considera ca e oportun ca in acestea sa deschida cabinete de consiliere profesionala, unde tancii de-o schioapa sa-nvete de la psiholog cum sa viseze la o meserie, dupa care sa mearga acasa, cu visele-n ghiozdan, si sa raneasca la vaci, ori sa dea de mancare la gaste.
Consilierea profesionala, o sintagma al carei adevarat sens nu-l cunosc nici multi dintre adultii, darmite elevii, de la oras, a devenit recent un alt fel de obiect de studiu pentru pruncimea din satele bihorene.
In 22 martie 2006 a avut loc deschiderea unui centru de consiliere profesionala in Scoala Generala din Lugasu de Jos. In cadrul scolii s-a amenajat un cabinet dotat cu calculator, mobilier, teste psihologice cu licenta, aparat foto digital si reportofon digital.
O sala mult prea mica pentru a incapea mai multi elevi ori elevi insotiti de parinti. Banii necesari pentru dotarea acestei salite, un total de 6.200 RON, au venit de la Banca Mondiala (75% din suma totala), Guve