în timp real, dar şi un alt proiect privind sesizarea producerii cutremurelor cu ajutorul animalelor."Avem ceva informaţii, însă trebuie să fim siguri că acestea se repetă. Dacă la fiecare în timp real, dar şi un alt proiect privind sesizarea producerii cutremurelor cu ajutorul animalelor.
"Avem ceva informaţii, însă trebuie să fim siguri că acestea se repetă. Dacă la fiecare săptămână am avea cutremure de peste 5 grade pe scara Richter, am şti exact cum se comportă peştii şi papagalii", susţine cercetătorul Constantin Ionescu. Din primele cercetări a rezultat faptul că peştii devin foarte agitaţi în cazul producerii unui cutremur de magnitudine mare - peste 5 grade pe scara Richter, iar papagalii nu se mai mişcă. "La cutremurul din octombrie 2005, peştii au sărit din apă, iar papagalii nu s-au mai mişcat absolut deloc", susţine cercetătorul Ionescu. Potrivit acestuia, datele adunate de institut în ceea ce priveşte comportamentul animalelor în caz de cutremur nu sunt, deocamdată, relevante.
Ne lipsesc senzorii de mare adâncime
Specialiştii din cadrul INFP susţin că lucrează şi la implementarea unui sistem ce studiază mişcările tectonice de mare adâncime şi care, de asemenea, ar putea avertiza în legătură cu producerea unui seism major. Pentru realizarea acestuia, la Ploştina mai este nevoie de implementarea unor noi senzori de mare adâncime. În prezent, la Staţia Seismică Ploştina, situată la aproximativ nouă kilometri de Staţia Vrâncioaia, sunt amplasaţi doi senzori de adâncime şi unul de suprafaţă care transmit, în timp real, informaţii legate de producerea unui seism puternic în zona Vrâncioaia. Datele sunt analizate de un computer al INFP cu 30 de minute înainte ca unda seismică să ajungă la Bucureşti, permiţând operatorilor de gaze, medicilor din sălile de operaţie, dar şi celor care sunt în lifturi să-şi ia măsuri de siguranţă.Siste