Debitul normal pentru aprilie este depasit cu peste 4.000 mc/s iar Dunarea continua sa se umfle. Ieri au fost depasite primele cote de atentie si de inundatie insa hidrologii spun ca nu este o situatie exceptionala.
Hidrologii avertizeaza ca fluviul este in crestere . "La intrarea in tara, la Bazias, se inregistreaza 12.200 mc/s, in conditiile in care media multianuala pentru luna aprilie este de 7.900 mc/s", explica Marius Andreias, dispecer de serviciu la Apele Romane.
Mai mult, din cauza afluentilor, la Braila si Galati debitul fluvial a crescut la peste 13.000 mc/s. Peste 100 de localitati din 11 judete sunt in pericol.
Viitura din Ungaria, peste cinci zile
In ciuda faptului ca albia Dunarii sustine, in plus, peste 4.000 metri cubi de apa pe secunda, hidrologii spun ca nu este o situatie exceptionala. "Si anul trecut s-au depasit cotele, ajungand la peste 11.000 mc/s, iar martie si aprilie sunt cunoscute drept lunile in care Dunarea creste din cauza precipitatiilor si a topirii zapezii", spune Nicolae Raducan, hidrolog la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.
Acesta sustine ca, daca se produce o viitura pe Dunare, de-a lungul teritoriului ungar, repercusiunile se vad in Romania abia peste 4-5 zile. Intensitatea unui astfel de fenomen poate fi atenuata prin reglarea debitelor afluentilor si a apei Dunarii intre Portile de Fier I si II. Totul depinde insa de timpul in care specialistii nostri primesc informatia de la vecini.
Aproape de recordul secolului trecut
La Galati, nivelul Dunarii a ajuns ieri la 6,11 metri si a depasit cota de inundatie cu 11 centimetri. Lorena Ciubrei, sefa Biroului Hidrotehnic din cadrul AFDJ Galati, spune ca e mai mult decat la inundatiile din 1970, cand Dunarea avea doar 605 cm. Acum, fluviul e aproape la fel de umflat ca in 1942, cand c