Anul trecut cele noua fabrici de pantaloni din Covasna au exportat 10.600.000 de nadragi. Pe tot parcursul anului, pantalonii au parasit judetul in tiruri, 2.100 la numar. Expeditiile ca si comenzile s-au facut saptamanal.
Potrivit sefului biroului vamal Sfantu Gheorghe, Teodor Scridon, valoarea marfii exportate, respectiv a manoperei pentru acesti pantaloni a fost de aproape 65 de milioane de euro.
Respectiv, pentru fiecare pereche de pantaloni croita, firmele covasnene au incasat in medie un pret brut de 6,13 euro. Bani din care trebuie acoperite toate costurile de functionare are firmei, cat si salariile angajatilor.
Pantalonii produsi in cele noua fabrici de profil din judet - sase in zona Targu Secuiesc si trei din Sfantu Gheorghe - iau drumul Uniunii Europene, in special al Gernamiei de unde provin si majoritatea celor care au ridicat fabricile.
Cu exceptia SC Secuiana SA, care functioneza din 1969 si are si productie proprie pe langa sistemul lohn care l-a "imprumutat" dupa 1991, toate celelalte au fost construite doar pentru acest gen de activitate.
1 din 10 angajati lucreaza la "pantaloni"
Industria confectiilor "inghite" peste 10 la suta dintre persoanele angajate din judet si mai bine de 15 procente dintre femeile care lucreaza. Potrivit statisticilor Agentiei Judetene de Ocupare si Formare a Muncii (AJOFM) Covasna, la nivel de judet erau inregistrate, la sfarsitul anului trecut, 47.962 de contracte individuale de munca.
Dintre acestea 5.239 de contracte au fost incheiate de firmele din domeniul confectiilor. Cele mai multe persoane angajate, 4.042 la numar, sunt femei.
Salariul mediu net din domeniu nu depaseste trei milioane si jumatate de lei la care se adauga si bonuri de masa.
Toate firmele care confectioneaza pantaloni in judet se regasesc pe locuri fru