Institutul memoriei poloneze a fost infiintat in 1945, pentru a studia crimele naziste. In 1991, obiectul de cercetare al institutului a inclus si crimele comunismului, alaturi de cele naziste. In 1999, acest organism a primit si mandatul de a pedepsi aceste crime.
Ultimul dosar scos la lumina poarta numele generalului Wojciech Jaruzelski. Acesta este acuzat de declansarea Legii Martiale, la 13 decembrie 1981, prin care regimul urmarea lichidarea Sindicatului Solidaritatea. S-au operat atunci mii de arestari, au murit zeci de oameni in beciurile politiei politice.
Solidaritatea n-a fost lichidata, ci, in clandestinitate, si-a sporit randurile si influenta morala in societatea poloneza. Venirea lui Gorbaciov la putere si inceputul reformarii comunismului, rolul Papei Ioan Paul al II-lea in iesirea din logica confruntarii, in tara sa natala, au creat conditiile unui proces istoric inimaginabil la Bucuresti.
Liderii Solidaritatii, aruncati in inchisori, au negociat, cativa ani mai tarziu, iesirea Poloniei din comunism cu fostii lor tortionari. N-a fost varsata nicio picatura de sange. Au urmat primele alegeri libere, dupa o jumatate de secol, in vara anului 1989.
Ani dupa aceea, fostii anti-comunisti, intre care Adam Michnik, au continuat sa poarte un dialog cu vechii comunisti, considerand ca alternativa unui „anti-comunism stalinist" este mult mai riscanta pentru stabilitatea climatului public.
Lucrurile s-au schimbat insa in ultimii ani, iar venirea la putere a Partidului Dreptate si Justitie, al presedintelui Lech Kaczinsky, a reactivat liniile de ruptura mai vechi.
Generalul Jaruzelsky, la 82 de ani, are acum toate sansele sa fie condamnat la inchisoare. Schimbarea de macaz din Polonia nu este doar de natura conjuncturala. Presa occidentala, indeosebi franceza, constata cu un oarecare regret fap