(Foto: Saptamana Clujeana)
De la 1 ianuriae 2007, posturile de televiziune care functioneaza in Romania vor trebui sa aloce majoritatea timpilor de transmisie programelor de origine europeana, conform articolelor 4 si 5 din Directiva "Televiziune fara frontire".
Acest lucru nu va duce insa neaparat la injumatatirea numarului de productii americane difuzate in prezent si nici macar la o crestere vizibila a numarului de filme frantuzesti, asa cum ar fi de asteptat, pentru ca implementarea legislatiei in domeniu se face treptat, incepand cu majorarea numarului de
productii romanesti difuzate. Marile posturi comerciale au inceput deja sa produca telenovele autohtone astfel ca, dupa data aderarii, acestea vor reprezenta "productiile europene" ale audiovizualului romanesc.
Totusi, difuzarea filmelor americane ar putea scadea semnificativ, intrucat difuzarea in majoritate covarsitoare a productiilor de origine americana se datoreaza facilitatilor comerciale acordate reciproc de Romania si SUA.
Dupa data aderarii la UE insa angajamentele purtatoare de facilitati vor trebui abrogate integral, pentru ca Romania sa isi poata asuma calitatea de parte in acordurile internationale ale Uniunii, astfel incat si productiile americane vor deveni mai putin accesibile din punctul de vedere al costurilor.
"Asta e miscarea"
Prin Titlul V - Responsabilitati culturale, CNA transpune in noul cod de reglementare a continutului audiovizual prevederile articolelor 4 si 5 din Directiva europeana "Televiziune fara frontiere", impunand deja din acest an praguri minime pentru difuzarea de productii... romanesti.
Astfel, incepand din aceasta saptamana, cel putin 30 la suta din timpul de difuzare al fiecarui serviciu de programe de telev