Desi inundatiile produse de la inceputul anului nu au curmat vieti, situatia continua sa mentina autoritatile in stare de alerta. Ieri, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit pentru a pune la punct masurile ce trebuie luate pentru prevenirea pagubelor. La intalnire a participat si ministrul Administratiei si Internelor (MAI), Vasile Blaga. Printre subiectele luate in discutie, s-au aflat instituirea starii de urgenta, evacuarea sinistratilor, masurile pentru sprijinirea populatiei, inlaturarea urmarilor dezastrelor precum si restabilirea vietii economico-sociale. De asemenea, au fost prezentate informari privind evolutia situatiei operative si actiunile intreprinse pentru gestionarea acesteia de catre autoritati. "Suntem mai bine pregatiti decat anul trecut si avem capacitatea de a interveni fara nici un cusur", a declarat secretarul de stat in MAI, Paul Victor Dobre. Chiar daca prognoza meteo nu prevede pentru urmatoarea perioada precipitatii abundente, autoritatile raman insa de veghe. De ieri, echipe mixte ale MAI, Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, dar si ale Ministerului Agriculturii se afla pe teren pentru identificarea tuturor punctelor vulnerabile la digurile aflate pe cursul Dunarii.
Se au in vedere chiar inundari controlabile, in localitatile unde situatia o impune, si chiar evacuarea populatiei.
Cele mai critice zone sunt in continuare Braila si Galati, dar exista pericol si la Oltenita si localitatile din Delta Dunarii. Ministerul Mediului tine permanent legatura cu autoritatile din Bulgaria si Ungaria pentru monitorizarea debitului fluviului.
Pentru eliminarea oricaror deficiente, MAI intentioneaza sa doteze cat mai repede Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta cu 48 de barci cu motor, pana la sfarsitul anului urmand sa fie achizitionate alte 200. Investitia este cifrata la 4 milioane de euro. De la i