Capitalul fondurilor private de pensii, rezultat din contributiile celor care vor participa, se va ridica in urmatorii 20 de ani la aproximativ 20 miliarde de euro, a declarat Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS).
Acesta a reafirmat ca Romania trebuie sa adopte cat mai repede un model bazat pe fonduri private, altfel sistemul actual de pensii va intra in colaps.
Mai mult, costurile trecerii catre un sistem privat devin din ce in ce mai ridicate o data ce acest proces este amanat. "Exista pasi mari pe care i-am realizat in ultimele saptamani. Suntem in faza in care incercam sa intram pe piata financiar-bancara cu pensiile facultative. Din pacate, vom incepe cu pilonul III, intrucat acesta este foarte avansat", a spus Seitan.
El a precizat ca este vorba despre un sistem care isi doreste sa ofere oricui sansa de a participa la aceste fonduri de pensii facultative administrate privat.
"Maine (n.r. - azi) va avea loc o sedinta decisiva in Camera Deputatilor pe marginea proiectului de lege a pensiilor facultative. Speram ca in toamna acestui an normele in aplicarea acestei legi sa intre in discutie publica, iar de la 1 ianuarie 2007, sistemul sa fie operational si sa putem avea deja primele colectari", a mai spus Seitan.
Cum vor functiona fondurile de pensii facultative
Potrivit proiectului de lege privind pensiile facultative, orice angajat, functionar sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta poate opta pentru aderarea la un fond de pensii private. In cazul angajatilor, acestia pot decide, neconditionat de hotararea angajatorului, participarea la un astfel de fond.
Contributiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor schemei pentru care s-a optat. Contributiile se retin si se vireaza de catre participant sau, du