Specialistii in domeniu s-au aratat rezervati in ceea ce priveste succesul pe care il va avea, acum, trecerea de la sistemul actual de pensii la cel privat. "Daca in trei luni va iesi legea pensiilor private, cu siguranta nu vom avea un sistem informatic bine pus la punct. Pe langa acesta, scolirea personalului care se va ocupa de sistem va dura mult si va necesita o multime de bani", a declarat Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale. De asemenea, acesta a spus ca nu avem, deocamdata, capacitatea de a supraveghea un sistem care ar putea provoca frica in randul pensionarilor. "Daca nu se lucreaza cum trebuie in aplicarea noului sistem de pensii private, riscam ca milioanele de pensionari din Romania sa se simta amenintati si sa se teama ca raman si fara pensie, si asa mica", a precizat Tudor Moldovan, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.
Program educational
Membrii CNPAS si cei ai APAPR considera ca o solutie pentru ca sistemul de pensii private sa nu ia prin surprindere romanii ar fi elaborarea unui program educational activ. "Populatia ar trebui informata despre pensiile private prin intermediul unei campanii publice sustinute de stat. Prin aceasta campanie ar trebui sa se explice, in termeni clari si pe intelesul tuturor, de ce este necesara trecerea de la sistemul actual de pensii, sustinut de stat, la pensiile private", a adaugat Seitan, la un seminar privind pensiile private, organizat de FinMedia.
Reprezentantul CNPAS a apreciat ca, in urma campaniei de informare, activitatea administratorilor de pensii private va fi facilitata.
"Altfel, societatile care vor administra fondurile private de pensii vor trebui sa cheltuiasca sume considerabile in informarea populatiei, iar startul va fi unul mai greoi", a adaugat Seitan.
Pens