Noul regim de concesionare a plajelor, impus de Ministerul Mediului si CN Apele Romane, a starnit controvese intre autoritati si operatorii hotelieri, care au indoieli ca-si vor recupera investitia. Economiile romanilor, amatori de vacante la malul marii, sunt ademenitoare pentru agentii economici din tara sau din strainatate, care poseda fonduri si sunt dispusi sa investeasca in Litoralul romanesc.
Plaja Marii Negre a fost impartita in 33 de sectoare care au fost scoase la licitatie publica pentru a fi inchiriate pe o perioada de 10 ani, dupa ce anul trecut, la sfarsitul lunii martie, ministrul Mediului a anuntat rezilierea unilaterala a concesionarii plajelor, din cauza gestiunii defectuoase. Concesionarii sunt insa obligati sa nu ridice constructii din beton si sa desfasoare activitati de comert cu respectarea regulilor de protejare a mediului. Purtatorul de cuvant al institutiei, Catalin Anton, a declarat ca 83 de agenti economici si-au depus ofertele, respectiv pentru 85% din sectoarele de plaja scoase la licitatie, desi Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) a vandut aproape 350 de caiete de sarcini.
Guvernul a aprobat inchirierea plajei Marii Negre, prin licitatie publica, pentru un interval de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade, insa investitorii din turism au apelat la ajutorul instantei si la interventia cabinetului Tariceanu pentru a opri licitatia publica de inchiriere a plajelor, organizata de DADL, in conditiile in care procedurile de licitatie ar trebui sa fie incheiate inainte de inceputul sezonului.
Autoritatile publice locale au sustinut ca plajele trebuie sa fie in administrarea lor, in vreme ce ministerul de resort a tinut mortis ca Apele Romane sa fie administrator si sa liciteze plajele.
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut presedintelui Autoritatii pentru Turism, Ovidiu Marian, ca, pana la fine