Ministerul Economiei a gasit o solutie de a sprijini combinatele chimice, pana la finele anului. Astfel, printr-o nota aprobata de Guvern in luna februarie, "gazele noi" nu vor mai avea un pret maxim (80% din pretul de import cu un an in urma, adica 218 dolari/mia de mc), ci un pret cu 10 dolari/mia de mc mai mare decat cel al gazelor din productia interna.
"Gazele noi" sunt acele gaze care se extrag din zacaminte nou descoperite sau din zacaminte abandonate si revitalizate prin tehnologii moderne si sunt certificate de Agentia pentru Resurse Minerale. Banii din vanzarea acestora sunt destinati cercetarii in domeniu sau pentru a creste investitiile in sectorul de explorare-exploatare. Conform unui ordin din guvernarea trecuta, "gazele noi" pot fi comercializate la un pret maxim de 80% din pretul gazelor importate cu un an in urma. Daca anul trecut pretul mediu de import a fost de 218 dolari/1.000 mc, inseamna ca pretul gazelor noi este de aproape 175 dolari/mia de mc.
Modificarea ordinului urmeaza sa apara in Monitorul Oficial, a declarat, ieri, ministrul Economiei, Ioan Codrut Seres.
Ajutor pentru industria de ingrasaminte
De noile preturi la gazele noi vor beneficia absolut toti cei care pot sa cumpere, pentru ca ele se vor vinde nediscriminatoriu. Insa, masura a fost luata in special la presiunile combinatelor chimice, care au acuzat ca, la actualul pret al gazelor naturale, industria este in pragul colapsului. Ministrul Economiei, Codrut Seres, s-a intalnit, saptamana trecuta, cu sindicatele din petrochimie, pentru a gasi solutii pentru iesirea din criza. "Problema nu este numai de a asigura un gaz mai ieftin pentru industria de ingrasaminte, dar in egala masura productia de ingrasaminte sa fie sustinuta printr-un program adecvat de catre Ministerul Agriculturii. Am discutat cu ministrul Gheorghe Flutur, care este preocupat p