a Codului Fiscal: creşterea TVA cu trei puncte procentuale fără majorarea altei taxe, variante mixte de creştere şi a TVA şi a cotei unice (de exemplu 2 puncte procentuale la TVA, diferenţa la a Codului Fiscal: creşterea TVA cu trei puncte procentuale fără majorarea altei taxe, variante mixte de creştere şi a TVA şi a cotei unice (de exemplu 2 puncte procentuale la TVA, diferenţa la cota unică), creşterea cotei unice - variantă care se menţine deşi pare că pierde teren -, dar şi varianta în care să nu crească nicio taxă principală, iar plusul de venituri la buget să fie obţinut din majorarea altor taxe - de exemplu, impozitele pe proprietate - sau prin taxarea unor pieţe care deocamdată sunt slab fiscalizate, cum ar fi piaţa produselor agricole. Vlădescu a menţionat că fiecare variantă are elaborate studii separate de impact, iar măsurile luate vor avea în vedere o strategie fiscală care va fi menţinută pentru următorii 3-4 ani. Decizia politică de modificare a Codului Fiscal trebuie luată în cel mult două luni. Referitor la cotele reduse de TVA aplicate în diferite domenii, oficialul MFP a afirmat că nu este partizanul excepţiilor, deoarece practica a arătat că reducerile de taxe nu au avut ca efect o reducere a preţurilor.
Cât priveşte proiectul de buget pe 2007, acesta va continua o politică salarială restrictivă şi o încurajare a investiţiilor, astfel încât, dincolo de reducerea evaziunii fiscale, încasările din TVA să crească în urma obţinerii în companiile româneşti a unei valori adăugate sporite. Anul trecut, ponderea veniturilor bugetare în PIB a fost de 29,7%, iar plusul de venituri bugetare apreciat ca necesar pentru 2007 este de 1% din PIB.
Nu vom avea steguleţe roşii pe finanţe
Vlădescu nu se aşteaptă la steguleţe roşii în ceea ce priveşte finantele în raportul de monitorizare al Comisiei Europene. Există o întârziere de trei