Concernul german Sachs nu a abandonat ideea preluării turnătoriei de neferoase a societăţii Carfil SA. Iniţial, nemţii dăduseră termen până la sfârşitul lunii ianuarie pentru ca Ministerul Economiei şi Comerţului să exprime un răspuns la cererea de cumpărare a obiectivului amintit. Din păcate, acest răspuns nu a fost formulat nici acum. Cu toate acestea, nemţii continuă să se intereseze de soarta turnătoriei. Ioan Tache, directorul general al societăţii Carfil SA, spune că este sunat destul de des de nemţi. „Din păcate, ministerul nu a formulat nici un răspuns, pentru că aşteaptă şi el răspunsuri de la Ministerul Finanţelor, de la AVAS şi o instituţie bancară, aceştia fiind creditorii noştri”, spune Tache.
Trei milioane de euro necesari rapid
Tache spune că turnătoria are nevoie de investiţii de aproximativ trei milioane de euro pentru a fi pusă în funcţiune. „În turnătorie ar putea între 100 şi 150 de persoane”, spune Tache, dar numai după ce va fi investită suma amintită mai sus. Până atunci, deşi statul român a investit aproape 10 milioane de euro, obiectivul este nefuncţional.
Nemţii ar dori să facă la Braşov una dintre cele mai moderne turnătorii din estul Europei, aceasta putând fi singura lor investiţie în această zonă.
Privatizarea Carfil nu e de actualitate
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei şi Comerţului, emis luna trecută, societăţile din industria de apărare vor trebui să fie privatizate până la sfârşitul acestui an. Dacă de societatea Metrom SA sunt interesate deja mai multe companii, printre care şi concernul coreean Samsung, la Carfil privatizarea ar putea dura mai mult. Aceasta deoarece compania braşoveană este implicată în plin proces de revendicare, urmaşii lui Dumitru Voinea, cel care a construit prima turnătorie din Braşov în 1922, solicitând compensări financiare statului român pentru terenur