ROMANIA CULINARA Nu de putine ori mi-am zis ca farmecul locurilor este dat de sufletul oamenilor simpli, doritori sa-ti impartaseasca din experientele lor, primitori si modesti. Nici cei din comuna Pietroasele, acolo unde am "stationat" pentru doua zile, nu au facut exceptie. Un loc plin de legende si de povesti "udate" de aroma imbietoare a vinurilor de Pietroasele. Doamna Daniela Enache, sotia primarului, in casa careia am poposit, mi-a demonstrat ca isi merita titlul de "cea dintai gospodina a comunei".
IMPRESII. Curte mare, gospodarie frumoasa. Iar bucataria - una de restaurant! Un loc spatios, unde creatiile culinare ale Danielei se transforma in adevarate delicatese. Cel putin asa sustine sotul, dl Enache si baiatul lor, Dragos! Intr-un colt, pe raftul din bucatarie, zaresc un teanc de suplimente "Jurnalul de Bucatarie". Parca anticipand traiectoria privirii mele, Daniela imi spune magulitor: "Sunteti sursa mea de inspiratie. Am toata colectia".
POVESTE. Doamna Daniela este invatatoare si de mai bine de 28 de ani preda la scoala din comuna. Gastronomia se numara printre pasiunile ei. "Inovez, inventez si imi rasfat familia cu ce e mai bun. Totul e sa am timp. Gatitul ma relaxeaza", marturiseste Daniela. Privind in urma, se amuza de primele ei experiente culinare. "Eram tanara si nu prea stiam cu ce se mananca bucatareala. Insa am fost receptiva, am «furat» meseria si gata... masa."
O intreb care este meniul obisnuit al unei zile de duminica. "Niciodata nu ne lipseste o ciorba calda: de porc, de pasare taraneasa sau cu taitei de casa. Felul doi: o friptura de pui sau de vita, mancarica de marar, de ciuperci sau cu masline si limba. Desertul? Variaza de fiecare data. Dar totul este cat mai dietetic cu putinta." Special pentru aceasta ocazie, doamna Daniela a pregatit o prajitura cu un nume "rar": "Floare de colt". Incercati-o, pentru ca merita