Muzeul Brukenthal(Foto: )
Decizia de retrocedare a Muzeului Brukenthal din Sibiu catre Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice din Romania este contestata in instanta de contencios administrativ de un grup de aproximativ 50 de locuitori ai municipiului care considera ca "acest inestimabil bun trebuie pastrat pentru comunitatea sibiana".
Cererea de chemare in judecata a Comisiei speciale de retrocedare, aflata in subordonarea directa a primului-ministru Calin Popescu Tariceanu si care este condusa de catre Ingrid Zaarour, a fost inregistrata la Tribunalul Sibiu in 22 decembrie 2005 de catre cetateanul Ioan Sasu, care sustine ca este reprezentantul unui grup de 50 de locuitori ai municipiului.
Ioan Sasu a sustinut in actiunea juridica anularea Deciziei 614/21 noiembrie 2005 prin care s-a retrocedat Muzeul National Brukenthal si terenul aferent cladirii, respectiv suspendarea formalitatilor de publicitate imobiliara prevazute de lege.
"In data de 1 decembrie 2005, cu ocazia unei vizite a primului ministru Calin Popescu Tariceanu in municipiul Sibiu am aflat ca Muzeul Brukhental a fost retrocedat catre Parohia Evanghelica.
Deoarece nici una dintre autoritatile statului, mai ales Primaria municipiului Sibiu si Prefectura Sibiu nu au luat nici o pozitie oficiala, credem ca este o datorie morala in a incerca prin demersul nostru sa pastram acest inestimabil bun pentru comunitatea sibiana", afirma Ioan Sasu in cererea de chemare in judecata.
El a atasat la dosar si un tabel cuprinzand numele si semnaturile a 51 de locuitori ai municipiului Sibiu. In plus, cetateanul nemultumit mai sustine ca, potrivit testamentului lasat de baronul Samuel Von Brukenthal, Biserica Evanghelica nu este succesorul Gimnaziului Evanghelic din Sibiu, care, in testament, ar