Digul controversat. Tulcenii si galatenii vor sa-si protejeze, fiecare, propriul teritoriu.
Faleza galateana era inundata ieri pe o portiune de 30 de metri. Pasarelele pontoanelor, terasele de pe mal si numeroase gospodarii erau sub apa. Tone de gunoaie (crengi, copaci smulsi din radacina de curenti, resturi menajere) au format adevarate ziduri la mal.
Meci interjudetean
Dincolo de “spectacol”, nivelul foarte ridicat al apelor fluviului a dat nastere unui adevarat razboi intre judetele Galati si Tulcea. Galatenii vad inundatiile ca o consecinta a digului ridicat pe malul drept al Dunarii, in judetul Tulcea, creandu-se astfel o presiune foarte mare asupra malului galatean.
Solutia galatenilor: spargerea digului. Conducerea Santierului Naval Damen, cea mai afectata zona, i-a cerut premierului eliminarea de urgenta a digului tulcean, in vederea coborarii cu o jumatate de metru a nivelului Dunarii.
Si prefectul galatean Mihai Capra a solicitat, inca de acum o luna si jumatate, spargerea digului. “Este posibil ca saptamana viitoare, cel mai tarziu, sa aiba loc o intalnire intre cei doi prefecti, impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor centrale, in care sa se discute aceasta propunere”, a spus Emanuela Turcu, purtator de cuvant al prefecturii galatene.
Prefectul de Tulcea, Chirica Lefter, respinge ideea. “Este o utopie a unor specialisti din Galati. Oricum nu s-ar rezolva nimic. Teoretic, daca toata aceasta suprafata de lunca a Dunarii s-ar umple cu apa, situatia ar reveni foarte repede la cea de acum”.
Pregatiri de evacuare
In Tulcea, Politia de Frontiera e pregatita sa evacueze Delta, scenariu considerat de autoritatile tulcene prea radical. “Oamenii oricum nu pleaca, nu-si lasa averea. Casele din Delta sunt construite special pentru astfel de situatii si, oricum, Dunarea nu