REPORTER IN TIGAIE O degustare: public romanesc, vinuri romanesti, degustator - un jurnalist american. Ce poate iesi din aceasta combinatie indrazneata am sa va povestesc imediat.
Jurnalistul de vinuri Darrel Joseph, cu mai bine de o ora inainte de inceperea degustarii, se pregatea de zor pentru aceasta intalnire. Pe masa lui - sase sticle de vin, sase pahare, o "urna" si un teanc de foi cu notite si idei subliniate cu marker roz. Acele foi mi-au amintit de notitele mele de curs din timpul facultatii.
Sala e aproape plina, dar amfitrionul s-ar parea ca nu vede pe nimeni. El degusta pentru ultima data cele sase vinuri alese cu o seara inainte, in cadrul Salonului International de Vinuri de la Timisoara, Vinvest 2006. Pana isi incepe discursul mai umple o foaie cu idei. Ultimele impresii.
GUSTURI. "Sunt in fata dumneavoastra sa va prezint o parere dinafara despre vinurile romanesti", incepe cu incredere Darrel Joseph. O Francusa, o Feteasca Regala, doua de Feteasca Neagra, un cupaj (amestec de vinuri) si o Cadarca au fost degustate pe rand.
A laudat, dar nu s-a sfiit sa critice: "Ii rog pe producatorii din sala sa nu se supere pe mine, dar aceasta Feteasca Neagra are gust de Pinot Noir", a zis el dupa ce a degustat unul dintre vinuri. Deja la al patrulea vin, auditoriul a renuntat la fata neincrezatoare si s-au incins discutiile. "In asta si consta farmecul degustarii, oricine poate sa isi spuna parerea si nu exista riscul sa gresesti", mi-a explicat jurnalistul dupa aceasta degustare.
Jurnalistul american a prezentat sase vinuri romanesti, doua albe si patru rosii
JURNALIST VINICOL. "Sunt un admirator al vinului de Feteasca Neagra, inca il descopar, inca ma impresioneaza, are un potential enorm", mi-a marturisit Darrel Joseph. Degustarea despre care v-am vorbit nu este insa prima prezentare de acest gen. Joseph este un "ambasador"