Dupa indemnul de a guverna singuri facut liberalilor de Dinu Patriciu la Ploiesti, unde Crin Antonescu si Ludovic Orban i-au cantat in struna prin atacuri lansate asupra Cotroceniului, lumea ar putea crede ca liberalii s-ar rupe si maine de democrati.
PNL este pornit pe PD de mult timp, insa evenimentul constand din alegerea din primul "foc" a lui Turianu in fruntea CNSAS a fost considerat picatura care a umplut paharul Aliantei. Politicienii lui Boc sunt priviti ca niste tradatori atat timp cat nu au respectat o asa-zisa intelegere facuta la inceputul constituirii coalitiei.
Daca democratii si-au calcat cuvantul, inseamna ca musai trebuie sa plateasca. Asa cum reiese din declaratiile liderilor PNL, cale de impacare cu PD nu prea ar mai fi. Daca Corneliu Turianu nu ar fi fost retras ieri, retragere la care Basescu a pus umarul, liberalii erau dispusi sa propuna alegeri anticipate macar pentru a impresiona electoratul.
Sub aspectul amenintarilor, ruptura liberalilor de democrati este vehiculata des. Nici chiar premierul Tariceanu nu s-a ferit, luni, sa faca direct trimitere la solutia despartirii de PD daca nu se va rezolva conflictul. Refuzul liderului PNL de a participa alaturi de Traian Basescu la bilantul SRI vine sa confirme criza profunda ce domina coalitia aflata la guvernare.
Pe ce se bazeaza insa PNL cand ameninta cu ruptura de PD? Probabil pe avantajul doctrinar si avantajul istoric. Spre deosebire de democrati, liberalii au cu ce sa se laude cand vine vorba de prezenta crestin-democratiei in istoria tarii.
Apoi, echipa condusa de Calin Popescu Tariceanu are in vedere momentul prielnic generat de scandalul din CNSAS, unde se spune ca Boc si oamenii lui l-au "lucrat" pe Ticu Dumitrescu in cel mai urat mod cu putinta. Liberalii stiu ca populatia este sensibila atunci cand se discuta de dosarele Securitatii.