Pentru ca la Braila exista un deficit de medici de specialitatea obstetrica-ginecologie, in special in teritoriu, medicii de la Maternitate au initiat o actiune de profilaxie, in vederea reducerii riscurilor la nastere, cit si pentru depistarea precoce a cazurilor de cancer de col uterin. In acest sens, medicii de la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie au inceput o campanie, impreuna cu medicii de familie, de intensificare a controalelor de specialitate pe durata sarcinii, astfel incit sa poata fi depistate din timp cazurile care pot crea probleme la nastere gravidelor, dar si medicilor de la Maternitate.
Daca inainte de 1989 in judetul Braila erau 24 de medici de specialitate, in prezent sint doar 11 medici de obstetrica-ginecologie. Concomitent si numarul de nasteri s-a redus la jumatate, dar a crescut gravitatea problemelor cu care se confrunta medicii de specialitate.
Dr. Alexandru Balta, purtator de cuvint al Spitalului de Obstetrica-Ginecologie, ne-a spus in acest sens ca, intre timp s-a produs o discontinuitate a activitatii intre medicii de familie si medicii de specialitate si, din acest motiv, foarte multe gravide ajung direct la nastere, fara sa fi fost vazute niciodata de un medic ginecolog.
"Acest lucru este absolut grav si noi incercam, sub coordonarea dr. Vasile Salcudean, medic-sef sectie Obstetrica, o colaborare cu medicii din teritoriu, in sensul de a ne trimite toate gravidele pe care le au in zona, chiar daca unele dintre ele nu sint inscrise pe listele medicului de familie respectiv.
Chiar daca nu are medic de familie, gravida beneficiaza de gratuitate si trebuie ajutata si indrumata, pentru a putea preveni eventualele necazuri la nastere", ne-a declarat dr. Balta.
In acest sens, medicii de la Maternitate au inceput o campanie si, impreuna cu medicii de familie, au stabilit ca, pina la a sasea