Circa 230.000 de firme nu au depus situatiile financiare corespunzatoare anilor 2003 si 2004, la Oficiul National al Registrului Comertului, si se afla in situatia de a fi dizolvate. Cel putin asa afirma Eugen Ghiulea, directorul general al Registrului.
Exista insa si alte puncte de vedere ce sustin ca lucrurile nu par a fi asa de negre. "La Registrul Comertului nu exista o situatie care sa reflecte realitatea despre aceste firme. Ei (Registrul n.r.) folosesc niste statistici vechi si le muta de la an la an.
Aceste cifre sunt fictive", ne-a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mjlocii din Romania.
"La Registru, birocratia este la ea acasa"
Presedintele CNIPMMR a adaugat ca Registrul Comertului cere situatia financiara a multor "firme care nu mai exista de mult, si vor sa stoarca ultimul banut pana si de la acestea".
Intrebat de ce atat de multe firme nu si-au depus pana acum situatia financiara la Registru, Ghiulea a spus ca "probabil din neglijenta sau necunoastere".
Din nou vin afirmatiile lui Nicolescu, care contrazic si acest lucru. "Depunerea documentelor la Registrul Comertului consta intr-o procedura extrem de greoaie, pe langa aceasta adaugandu-se si sumele foarte mari care trebuie achitate. Acolo, birocratia este la ea acasa", a explicat presedintele CNIPMMR.
Dizolvarile se vor face esalonat
Potrivit reprezentantului ONRC, in momentul de fata exista 40.000 de firme care trebuiau sa-si depuna actele la Registrul Comertului inca din anul 2003, alte circa 1.900 ramanand restante la aceasta actiune din 2004. Pe de alta parte, Ovidiu Nicolescu spune ca cifrele reale nu se pot afla decat de la Ministerul Finantelor Publice, de unde, anul trecut, a reiesit ca doar un numar de 7.000 - 8.000 de firme nu si-au depus situatia financiara