In conformitate cu politicile energetice europene, Ministerul Economiei si Comertului a stabilit mai multe prioritati in domeniu, printre care asigurarea competitivitatii, diversificarea surselor de aprovizionare cu resurse energetice, protectia mediului si asigurarea investitiilor pentru cresterea capacitatilor de productie si dezvoltare.
Potrivit strategiei MEC, productia de energie pe baza de carbune si energia nucleare vor reprezenta principalele optiuni pe viitor pentru Romania, cauzele fiind cresterea prognozata a preturilor la hidrocarburi si a dependentei de importurile de gaze dintr-o singura sursa.
MEC isi propune de asemenea mentinerea suveranitatii nationale asupra resurselor primare de energie si mai ales mentinerea dependentei de resurse energetice din import la un nivel acceptabil.
Liberalizarea tranzitului de energie si asigurarea accesului permanent la retelele de transport precum si reducerea impactului asupra mediului inconjurator reprezinta alte doua prioritati ale MEC.
In sectorul petrolier si al gazelor naturale strategia prevede participarea la proiectul Nabucco si la conducta Constanta-Trieste , ca si interconectarea cu sistemele energetice din tarile vecine Ungaria, Bulgaria si Ucraina. O alta directie importanta va fi cresterea capacitatii de inmagazinare a gazelor naturale si a petrolului.
Ministerul Economiei spera ca in 2007 sa se dea spre folosinta cel de-al doilea reactor nuclear de la Cernavoda, urmand ca dupa 2011 sa se finalizeze lucrarile si la Unitatea 3.
In privinta sectorului energiei electrice si termice se doreste inchiderea capacitatilor nerentabile. Conform MEC, in cazul in care se vor gasi pe parcurs posibilitati de rentabilizare se vor analiza acordurile existente cu organismele internationale.
In conformitate cu politicile energetice europene, Mini