FAST FOOD Pana nu demult, nautul era un inlocuitor al boabelor de cafea. Destul de convenabil, daca ne gandim ca era mai ieftin si mai usor de procurat. Alteori, boabele de naut, prajite in cuptor, puteau fi rontaite in zilele lungi in care erai lipsit cu totul de imaginatie si de energie. Mai nou, pot fi fierte, pasate si amestecate cu alte ingrediente, obtinandu-se o crema de consistenta piureului.
Numita humus, aceasta compozitie se foloseste la sandvisuri (in special cele vegetariene), sub forma de garnitura pentru carnea fiarta de pui sau de peste si alaturi de cartofi copti in cuptor. Este specific Orientului Mijlociu, fiind o delicatesa in tari precum Turcia, Grecia sau Cipru.
Humusul poate fi usor pregatit in casa. In acelasi timp este un preparat destul de ieftin. In principal aveti nevoie de naut, dar sa nu fie foarte vechi. In acest caz, oricat l-ati pune la inmuiat, va ramane tot tare. Nu evitati conservele cu naut ! Daca alte alimente isi pierd din calitati prin conservare, nautul este o exceptie, aroma sa pastrandu-se nealterata. In continuare se lasa boabele de naut la inmuiat aproape o zi. Nu va lasati tentati de unele sfaturi care va sugereaza sa folositi bicarbonat de sodiu pentru a-i accelera inmuierea. Nautul isi va schimba in scurt timp gustul si s-ar putea sa nu va mai placa. Odata aceasta operatie indeplinita, nautul se lasa la fiert, de la caz la caz, in functie de reteta. Se paseaza si se amesteca impreuna cu ulei de masline, usturoi, suc de lamaie, patrunjel, pasta tahini (obtinuta din seminte de susan macinate), chimion, seminte de pin, masline sau chiar paprika.
Cu certitudine nu exista nici o legatura intre humus - pasta buna de intins pe paine - si substanta organica, extrem de importanta pentru fertilitatea solului, numita tot humus. Primul dintre ele sta frumos pe o farfurie si asteapta sa fie gustat, iar al doilea e