Zidul Cetatii Sighisoara de sub cladirea Primariei a cedat sub presiunea pamantului suprasaturat de apa si s-a naruit pe o lungime de aproximativ 30 de metri, miercuri spre joi noaptea in jurul orei 3, producand o alunecare de teren care a antrenat in cadere gardul viu si copaci din fata cladirii Primariei.
Alunecarea s-a produs exact in locul in care in urma cu o luna s-a prabusit o bucata de zid.
Desi la acea data autoritatile locale au facut apel la multitudinea de institutii abilitate sa ia masuri pentru o interventie de urgenta, abia pe la mijlocul acestei luni Comisia Zonala pentru Monumente Istorice a dat un aviz provizoriu pentru inceperea lucrarilor de reparatii, urmand ca municipalitatea sa gaseasca o sursa de finantare.
Potrivit autoritatilor, prabusirea se datoreaza acumularii de umiditate din sol coroborata cu lipsa drenajelor din zidul de sprijin. E nevoie de un proiect bine pus la punct pentru a repara zidul.
In acest moment nu se poate face o estimare exacta a costului lucrarilor, dar probabil ca vor fi nevoie de cel putin un milion de euro numai pentru aceasta portiune de zid.
La inceputul lunii martie cotidianul Zi de zi a tras un semnal de alarma cu privire la situatia Cetatii Sighisoara, in special referitor la prabusirea zidului de sub cladirea Primariei. Desi titlul de atunci - "Piatra cu piatra, cetatea se naruie" - parea exagerat, timpul a demonstrat contrariul.
Cetatea chiar se prabuseste! De aceea, macar in ceasul al treisprezecelea, acest semnal de alarma trebuie luat in serios pentru salvarea unui intreg sit istoric de o valoare inestimabila aflat in patrimoniul UNESCO.
Desi la Sighisoara au fost organizate nenumarate conferinte si congrese pe tema reabilitarii si conservarii Cetat