aderare", a avertizat oficialul. Monitorizarea postaderare, în domeniile cu perioadă de tranziţie precum capitolul mediu sau agricultură, preconizată de Comisia Europeană şi acceptată de aderare", a avertizat oficialul. Monitorizarea postaderare, în domeniile cu perioadă de tranziţie precum capitolul mediu sau agricultură, preconizată de Comisia Europeană şi acceptată de preşedintele Traian Băsescu, este normală, consideră coordonatorul-şef al Pactului de Stabilitate.
"O autoritate de control specială de monitorizare nu ar trebui însă instituită", spune el. România a făcut progrese vizibile în lupta anticorupţie şi la capitolul combaterea crimei organizate. "Cred că, în ultima vreme, România a făcut multe eforturi pentru a rezolva problema corupţiei şi pe cea a crimei organizate şi s-au făcut progrese", a întărit evaluările din preraportul comisarului european pentru extindere, Olli Rehn. "Consider că România a făcut bine în primul rând că nu şi-a negat aceste două probleme (corupţie şi crimă organizată) şi că a discutat deschis despre ele", a mai adăugat el. Potrivit lui Busek, în privinţa corupţiei, România este şi nu este în acelaşi timp pregătită pentru a intra în UE. "Eficienţa luptei anticorupţie depinde întotdeauna de cât sunt autorităţile pregătite să combată energic corupţia, mai cu seamă dacă ea apare în domeniul politicii", a precizat oficialul. Lupta anticorupţie are de câştigat dacă este mediatizată. "Lupta împotriva acestui fenomen necesită implicarea opiniei publice", consideră Busek.
Coordonatorul-şef al Pactului de Stabilitate nu este mulţumit sută la sută de progresele combaterii traficului de fiinţe umane, deşi şi la acest capitol s-au înregistrat progrese. "Traficul de fiinţe umane trebuie combătut cu consecvenţă", a subliniat Busek. Procesul de integrare şi cu aceasta presiunea UE a dat roade, crede oficialul, iar progresele în d