Domnule Djuvara, ati deschis Conferintele Teatrului National cu o tema intitulata Razboiul de 77 de ani (1914-1991). Sala a fost arhiplina, dupa conferinta ati mai raspuns inca o ora la intrebari. Care este rezultatul razboiului de 77 de ani?
Am indraznit sa lansez o formula, care sper sa prinda la istoricii din viitor. Parerea mea este ca a fost un singur razboi intre 1914 si 1991; razboiul rece face parte dintr-o singura infruntare, care se termina cu prabusirea Uniunii Sovietice. Si ma leg de o teorie a mea de filozofie a istoriei: civilizatia occidentala reface, ca toate celelalte civilizatii, un ciclu.
Teoria dvs. a fost exprimata in Civilizatii si tipare istorice, si acolo sustineti ca „toate civilizatiile se termina intr-un imperiu care acopera intreaga lume la data respectiva“. Ce civilizatie s-a impus dupa 1914?
Eu am preluat teoria de la Spengler, care identifica, de-a lungul istoriei, mai multe civilizatii. Ultima este civilizatia occidentala. Avem o prima tentativa de hegemonie europeana in vremea lui Carol Quintul, care esueaza din cauza Frantei. Franta are si ea o tentativa de hegemonie europeana prin Richelieu, Mazarin, Ludovic al XIV-lea. Putem vorbi de o adevarata hegemonie culturala si militara a Frantei in veacul al XVII-lea si al XVIII-lea, pina la caderea lui Napoleon. A treia tentativa va fi a germanilor de la Bismark si pina la Hitler. Ajungem la ultima faza, care este razboiul de 77 de ani. incepe in 1914. La mijlocul razboiului de 77 de ani, ramin in picioare Statele Unite si Uniunea Sovietica, adica doua tari mari si periferice. Dupa 1945, oamenii de virsta mea au trait zeci de ani de angoasa: Cine va invinge? Cind a reusit Uniunea Sovietica sa trimita primul Sputnik in spatiu, inaintea americanilor, ne intrebam: sa fie rusii mai tari decit americanii? Eram ingroziti. in plus, exista la intelectualii francezi din Occ