Dunarea s-a umflat si stoarce fara scrupule nervii galatenilor, profitul si onoarea Santierului Naval. Bacul a fost blocat de gunoaie. Localnicii dau vina pe digurile ce stranguleaza fluviul, construite pe vremea lui Ceausescu. Distruge-rea lor starneste orgolii si dispute la Galati si la Tulcea. Christian Silva (foto)
Dunarea, umflata la cote triple decat cele normale, ii pune pe jar pe galateni si stoarce fara scrupule profitul Santierului Naval Damen. Siretul, dupa ce a dat iama in gradinarii cu baracile aciuate pe mal, s-a cumintit, dar de acum ameninta Prutul.
Debitul impanat al Dunarii din ultima saptamana a secat Santierul Naval Damen de jumatate de milion de euro. Firma si-a atarnat jumatate din volumul activitatii in cui si plateste penalizari de 7.500 de euro pe zi pentru cate o nava, catre clienti francezi, olandezi si britanici. Santierul se afla la cota de 6 metri, identica insa cu nivelul de alerta. Zona in care se monteaza navele si cheiurile de armare este inecata de o saptamana. Conducerea firmei, care anul trecut a avut o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro, se teme ca asta i-ar aduce o carenta de imagine in randul clientilor fideli de ani in sir, cum sunt armata olandeza sau britanica. Conducerea Damen crede ca spargerea digului de aparare dinspre Tulcea i-ar putea feri de inrautatirea situatiei in cazul preconizatei viituri.
"Ar fi trebuit sa se ia masuri in 24 de ore, dar, iata, a trecut o saptamana fara raspuns. Am trimis o scrisoare si premierului, dar nimic. Strangularea fluviului in zona, prin cele doua diguri de aparare, este fara indoiala cauza a ceea ce patim aici, an de an", este de parere Gelu Stan, directorul Damen Galati.
DIGURILE LUI NEA NICU. In anii â80-â82, Ceausescu a hotarat ridicarea a doua diguri de aparare in aceasta zona. Intre ele a delimitat o suprafata agricola de aproape 20.000 ha.