Sindicatele din distributia de gaze ar putea deschide conflictul de munca, saptamana viitoare, daca nu vor ajunge la un acord cu administratia privind indexarea salariilor in 2006 cel putin cu rata inflatiei. Distrigaz Sud si Distrigaz Nord au inclus in tariful gazelor o suma aferenta indexarii salariilor cu 5,5 la suta, fapt consemnat in solicitarea de majorare a pretului la gaze aplicata de la 1 ianuarie 2006, a declarat, Eugen Luha, presedintele Federatiei Sindicatelor Gaz Romania. Cu toate acestea, angajatii nu au primit nici un ban in plus la salariu, iar sindicatele si administratia nu au cazut de acord asupra procentului de indexare. "Ultima varianta propusa a fost de noua la suta de la 1 mai", afirma Luha. Sindicatele cer 10-11 la suta in plus la salariu, in conditiile in care salariul mediu brut este cuprins intre 10 si 13 milioane de lei vechi (la care se adauga sporuri, apoi se impoziteaza), in functie de companie.
Luha spune ca problema cresterii salariilor este una in divergenta intre sindicate si directori, neexistand inca un acord nici in privinta politicii salariale pentru anii urmatori. "Am cerut ca, pana in 2008, salariul mediu la noi sa ajunga la nivelul salariului minim primit de angajatii francezi. Ni s-a spus ca un astfel de plan poate fi adus in discutie doar peste vreo cinci-sase ani", a afirmat Luha. El spune ca salariul mediu al angajatilor francezi ai Gaz de France este de aproape 1.200 de euro, fata de 300 de euro media in cazul angajatilor romani.
Reprosuri
Sindicalistii reproseaza administratiei faptul ca, desi nu acorda majorarea salariala ceruta, plateste lunar sume considerabile pentru plata unor consultanti straini. Potrivit sursei citate, consultanta costa in jur de 500 de euro pe zi pe fiecare specialist la Distrigaz Nord, in timp ce la Distrigaz Sud sunt incheiate trei contracte de consultanta care