In multe farmacii din tara, fondurile alocate pentru o luna s-au terminat in trei zile. Farmacistii acuza CNAS, autoritatile - decontarile ilegale
Desi fondurile pentru medicamente gratuite si compensate au crescut, lunar, de la 1.200 de miliarde de lei vechi, cat erau anul trecut, la 1.400 de miliarde anul acesta, bolnavii nu gasesc medicamente in farmacii. Chiar daca suntem doar la inceput de luna, multe dintre unitatile din tara si-au epuizat deja bugetul.
La Timis, de 15 ori mai putini bani
Aproximativ trei sferturi din farmaciile aflate in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate Timis isi epuizasera ieri banii alocati pentru eliberarea de retete gratuite si compensate. In judet exista 120 de astfel de unitati care au primit pentru aprilie 5,1 milioane RON.
Presedinta Colegiului Farmacistilor Timis, Ana Miclea Pelineagra, spune ca este nevoie de un buget de 15 ori mai mare, pentru ca banii repartizati conform plafoanelor ajung, in medie, numai pentru doua zile. "In acest moment mai au compensate si gratuite doar cateva farmacii din mediul rural, unde adresabilitatea nu este la fel de mare ca la oras", a declarat Pelineagra.
La Arad, farmaciile sunt luate cu asalt in aceste zile inca de la primele ore ale diminetii, cu mult inainte de deschidere. Cei care vor sa beneficieze de retete compensate sau gratuite trebuie sa stea la cozi interminabile.
Multi dintre ei se plang ca, odata ajunsi la ghiseu, nu gasesc medicamentele cautate si trebuie sa mearga la alte farmacii unde reiau asteptarea. Nicio farmacie din Cluj nu mai elibereaza retete de medicamente compensate si gratuite.
Cele circa 130 de unitati care au incheiat contract cu casa judeteana Cluj au avut, pentru aprilie, un buget de 50 de miliarde de lei vechi. "Noi am solicitat la CNAS fonduri suplimentare, dar nu am primit niciun raspuns pana acum", ne-a d