(Foto: )
Dupa o confruntare dura cu omul de afaceri oradean Tiberiu Tincau, fiul unui fost colonel de Securitate, firma clujeana „Jolidon", despre care se spune ca ar fi „administrata" de Serviciul Roman de Informatii, a preluat controlul asupra fostei uzine-mamut „Sinteza" Oradea
In urma managementului dezastruos al lui Sorin Pasula, „Sinteza" prezinta astazi interes doar ca afacere imobiliara
Viitorul societatii e usor de anticipat: utilajele vor fi valorificate ca fier vechi, iar terenul si cladirile, care valoreaza zeci de milioane de euro, vor fi vandute „la bucata"
O firma „strategica"
S.C. Sinteza SA a fost infiintata prin HG 1213/20.11.1990, prin preluarea integrala a patrimoniului Intreprinderii Chimice Sinteza Oradea.
In regimul communist, Sinteza a ajuns o uzina-mamut, cu mii de angajati si mai multe sectii autonome in judet, in care se fabricau sute de produse, de la substante farmaceutice, la insecticide organo-fosforice, vopsele, etc.
In laboratoarele „privatizate" ulterior sub denumirea de Chimprod S.A., se produceau inclusiv arme chimice, motiv pentru care Sinteza a fost declarata „unitate strategica".
Dupa 1990, societatea a dat in locatie de gestiune si chirie toate sectiile de productie, locatie constituita intre S.C. Sinteza S.A., ca detinatoare de patrimoniu, si sase societati pe actiuni, respectiv doua SRL-uri alcatuite din fostii salariati ai fiecareia dintre diviziile de productie.
Contractele au fost prelungite pana in 2007. Capitalul social al societatii a fost divizat initial in 44.075.060 de actiuni. Asociatia salariatilor, PAS Sinteza, detinea 51,81% din actiunile emise. Actiunile Sinteza se tranzactioneaz