Băsescu, pentru a fi promulgat. Întrucât a refuzat, în ianuarie 2006, să semneze decretul de promulgare, Băsescu nu mai are acum dreptul constituţional să repete acest gest. şeful statului a Băsescu, pentru a fi promulgat. Întrucât a refuzat, în ianuarie 2006, să semneze decretul de promulgare, Băsescu nu mai are acum dreptul constituţional să repete acest gest.
şeful statului a mai încercat, în februarie, să blocheze statutul, sesizând Curtea Constituţională. Judecătorii acestei Curţi - din care o mare parte sunt foşti parlamentari, care ar urma să beneficieze de privilegiile acordate de statut - nu au avut însă decât o serie de obiecţii minore. Ei au considerat că prevederile pensiilor şi indemnizaţiilor de serviciu respectă legea fundamentală.
Statutul parlamentarilor le va permite deputaţilor şi senatorilor să beneficieze de pensii de până la 36 milioane de lei. Printr-o şmecherie legislativă, în statut nu este trecut cuantumul exact al pensiei, fiind făcută doar o trimitere la prevederile din Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor. Statutul le mai acordă, timp de trei luni, parlamentarilor care, după alegeri, vor rămâne şomeri, o aşa-numită indemnizaţie tranzitorie. După nenumărate polemici, parlamentarii au renunţat ca, prin propriul statut, să le acorde paşapoarte diplomatice nevestelor şi copiilor lor.
În ianuarie, pe fondul reacţiei opiniei publice la statutul parlamentarilor, aproape toţi liderii partidelor parlamentare au spus că acesta ar trebui trecut "în adormire". şi alte proiecte controversate - precum cel privind dreptul la replică - au fost pur şi simplu scoase de pe ordinea de zi şi abandonate, deşi se aflau în etapa finală a adoptării lor. De data aceasta însă, parlamentarii s-au grăbit să accepte micile modificări ale Curţii Constituţionale, astfel încât statutul să poată fi trimis la promulgare. Ieri, un singur parlament