Proiectul "Reflex" a reusit sa revolutioneze tehnicile de lucru ale politistilor romani in lupta impotriva crimei organizate, ducand la capturarea mai multor retele de infractori. Parteneriatul initiat de Marea Britanie a permis, intr-un timp relativ scurt, obtinerea unor rezultate notabile.
Pentru prima data, in cadrul acestei cooperari internationale a fost realizata o conexiune video intre Marea Britanie si Romania, prin care au fost audiati martori romani intr-un proces penal aflat in desfasurare in strainatate. "Proiectul Reflex este un model de cooperare, care a permis ambelor state sa obtina importante succese in urma implementarii conceptului de abordare multidisciplinara a activitatii de combatere a crimei organizate", a declarat Charles Clarke, ministrul de Interne al Marii Britanii, aflat la Bucuresti in aceste zile.
In 2002 a fost infiintat grupul de lucru interinstitutional in cadrul Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate, si are ca scop imbunatatirea schimbului de date si informatii care sa duca la eficientizarea combaterii migratiei ilegale si traficului cu fiinte umane. Avand in vedere reusitele obtinute in perioada 2002-2005, cand au fost anihilate 21 grupari infractionale, fiind arestate 125 persoane, din care 17 cetateni straini, cele doua state partenere au decis extinderea proiectului la nivelul celor 15 Brigazi de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) din cadrul Politiei Romane.
Astfel, in perioada august 2005 – martie 2006, informatiile obtinute au condus la invinuirea a 245 persoane (140 cetateni romani si 4 cetateni straini) implicate in activitati de crima organizata pe linia traficului cu fiinte umane si migratiei ilegale, 93 dintre acestea fiind arestate preventiv.
Proiectul "Reflex" a reusit sa revolutioneze tehnicile de lucru ale politistilor