(Foto: )
Printr-un ordin special al Procurorului General, cu aprobarea Directiei Securitatii Statului si semnat de Nicolae Ceausescu, in perioada 1973-1974 mai multi procurori din Romania au fost nominalizati pentru efectuarea unui curs special la scoala de Perfectionare a Cadrelor de Securitate de la Bran.
Procurori scolarizati de securitate
La scoala de Perfectionare a Cadrelor de Securitate de la Bran, sub conducerea colonelului Meclu, procurorii erau instruiti atat asupra muncii de criminalist, cat si in vederea colaborarii cu organele de securitate - fiind recrutati ca ofiteri de securitate conspirativi.
Totul se facea dupa criterii comuniste, insusindu-se atributiile muncii comuniste de securitate.
In vederea realizarii acestui tel ‘‘nobil’‘ , cursantii au fost impartiti in 4 grupe fara sa stie nimic unul despre celalalt.
In perioada de trei luni cat dura instructia si specializarea, ei nu aveau dreptul sa paraseasca sediul unitatii, decat cu bilet de voie si anuntand traseul, pentru a fi supravegheati.
Conducerea superioara a Directiei Securitatii Statului a luat legatura personal cu fiecare dintre procurori, fara ca persoanele cu care acestia stateau de vorba sa se identifice. Procurorii erau codificati conspirativ si urmau sa primeasca, pe langa munca de procuror, si atributii de securitate.
Ulterior ei au intrat in contact in mod conspirativ cu un ofiter al Directiei Securitatii Statului si cu activisti ai PCR, si au desfasurat activitati specifice muncii de securitate.
Drumul catre inalta societate
Am constatat cu stupoare ca dupa Revolutia asa-zis anticomunista din decembrie 1989, unii dintre procurorii care au fost la cur