Cu toate ca fiscalitatea din industria de software si servicii IT este cea mai redusa din regiune, respectiv 49,5%, reprezentantii asociatiei patronale din domeniu se tem ca pot ramane fara cota de impozitare 0, de care beneficiaza acum. "In actuala cursa pentru reducerea fiscalitatii in estul Europei (dar si in tari vechi membre UE), scutirea de impozit pe veniturile programatorilor ramane un atu important al industriei software romanesti", spune Florin Talpes, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii IT - ANIS. Acesta a adaugat ca amenintarea eliminarii acestei facilitati ramane in actualitatea acestui inceput de an si ar putea avea efecte negative, daca nu dezastruoase pentru industria de profil.
"Dupa ce, in urma reactiilor puternice din partea comunitatii software si a asociatiilor din domeniu, se parea ca Ministerul de Finante renunta la aceasta initiativa, problema a fost mutata la Consiliul Concurentei care a dat un aviz defavorabil pe motiv ca facilitatea este un ajutor de stat inacceptabil in aceasta forma.
Legislatia romaneasca in domeniu preia elementele dreptului comunitar in care interdictia ajutorului de stat nu este absoluta, iar printre formele care pot fi considerate compatibile cu piata comuna se numara si masurile pentru facilitarea dezvoltarii anumitor activitati sau sectoare economice", se arata intr-un comunicat al ANIS.
Acestia se arata mirati de faptul ca "in legislatia secundara emisa la noi de Consiliul Concurentei, exista regulamente pentru ajutoarele sectoriale permise (in transporturi, constructia de nave, industria miniera, siderurgia, constructia de autovehicole, fibre sintetice etc.).
Este greu de inteles de ce sectoare de inalta tehnologie cum sunt industria de software si IT-ul, considerate de toata lumea ca avand o importanta strategica pentru dezvoltarea Romaniei, nu isi gas