- Diverse - nr. 67 / 6 Aprilie, 2006 Asteptam cu infrigurare integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, cu speranta ca vom trai, in sfarsit, mai bine, datorita alinierii la standardele europene in ce priveste normele de alimentatie. Astazi, daca intri in orice spital din Romania, intalnesti, peste tot, oameni bolnavi, subnutriti. Guvernantii vorbesc despre integrarea economica, sociala si politica, dar ocolesc un subiect fierbinte - alimentatia rationala. Nici din intamplare nu l-am auzit pe ministrul Sanatatii sa aminteasca despre masurile intreprinse pentru eradicarea subnutritiei, principala cauza a numeroaselor boli. Daca, in tarile occidentale, legumele proaspete nu lipsesc in nici o perioada a anului din meniul zilnic al cetateanului, la noi aceste alimente au devenit un lux, mai ales dupa distrugerea sistematica a fermelor de producere a legumelor in sistem protejat. Medicii romani, cercetatorii stiintifici vorbesc despre rolul deosebit de important al legumelor proaspete in alimentatia zilnica a tinerilor, adultilor si varstnicilor, dar si despre rolul terapeutic al usturoiului, salatei, spanacului, morcovului, cepei, tomatelor, anghinarei, cicoarei de gradina, sparanghelului, verzei de Bruxelles etc., intr-o perioada cand piata ne ofera doar tomate, ardei si castraveti din import, obtinuti cu cine stie ce hormoni de crestere. Normele UE stabilesc pentru satisfacerea organismului uman, in conditiile unui efort mediu, un consum zilnic de 350-500 grame de legume diverse, pe an revenind 128-182 kg / persoana, la care se mai adauga 100 kg cartofi / an / persoana, 7-8 kg pepeni verzi si galbeni /an / persoana. Legumele sunt deosebit de importante pentru gama larga de substante organice si minerale oferite, pentru continutul bogat in vitamine si saruri minerale, componente care joaca un rol important in echilibrul fiziologic al organismului. In ultima instanta, c