confecţii, sunt dispuse să muncească pe bani puţini şi au calificare superioară băcăuancelor. "Invadatoarele" vor primi salariul minim pe economie, adică 3,3 milioane de lei pe lună, ceea confecţii, sunt dispuse să muncească pe bani puţini şi au calificare superioară băcăuancelor.
"Invadatoarele" vor primi salariul minim pe economie, adică 3,3 milioane de lei pe lună, ceea ce înseamnă de opt ori mai mult decât primeau în China. Româncele luau 7 milioane de lei lunar. Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă a primit cererea de angajare a chinezoaicelor din partea Sonoma SA, o firmă din Bacău cu capital italian, specializată în confecţii. Pentru a putea lucra în România, chinezoaicele vor avea nevoie de permise de la Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă. În toată ţara, anul acesta, vor fi eliberate doar 10.000 de permise. Până acum, aceste permise erau solicitate mai ales pentru managerii străini care conduc firme în România sau lucrează în birourile locale ale companiilor multinaţionale. Firma băcăuană a stabilit deja locul de cazare al chinezoaicelor. În acest scop, se lucrează chiar la amenajarea unor dormitoare în incinta unei foste hale dezafectate în urmă cu doi ani, aflată tot în proprietatea Sonoma SA.
Sosirea mâinii de lucru asiatice, în premieră, se pare, nu numai în Bacău, ci şi la nivelul României, a fost motivată de Octavian ţicău, directorul AJOFM, prin "penuria de forţă de muncă calificată într-un domeniu ce include în Bacău peste 70 de firme, dar şi o lipsă de apetenţă a localnicelor de a mai lucra în industria confecţiilor. Se ştie că, în prezent, nu se plăteşte foarte bine, şi atunci oamenii nu mai sunt atraşi către această industrie'', recunosc surse din cadrul Sonoma SA, precizând însă că "afacerea va reprezenta un lucru avantajos atât pentru angajator, cât şi pentru asiatice''. Patronii din industria textilă preferă ch