Coacazul negru (Ribes nigrum) este un arbust de padure. Poate fi cultivat in gradini, formând adevarate paravane sau perdele care tin loc de imprejmuire. Are fructele mici, negre si parfumate, dar gustul lor nu este prea apreciat. In schimb, calitatile terapeutice fac din coacaze o minune a naturii. Ele ajuta la dezintoxicarea organismului, la reglarea activitatii hormonale, in tratamentul anemiei si la regenerarea organismului. In medicina popoarelor nordice si baltice, acest fruct, care se coace in semiumbra padurilor si a poienilor, se credea ca ar avea puteri magice, putând sa vindece orice boala. Calitati Printre multiplele calitati ale coacazelor amintim doar câteva: trateaza alergia la polen, specifica sezonului, maresc acuitatea vizuala si previn oboseala vizuala data de lucrul in fata calculatorului, au efect antioxidant, capilaro-protector prevenind accidentele vasculare, au virtuti hipotensive, diuretice si vasodilatatorii, cresc moderat activitatea imunitara, contin o mare bogatie de minerale mai ales alcalinizante (potasiu, magneziu, calciu) si au efect antireumatismal. Coacazele negre pot fi consumate ca atare. Datorita continutului foarte mare de vitamina C, au un efect tonic general, maresc rezistenta organismului la procesele infectioase si stimuleaza formarea globulelor rosii, cresterea ponderala a celor slabi si formarea oaselor la copii, fiind utile intr-o serie de afectiuni ale stomacului si hepatobiliare, precum si la tratarea scorbutului. Se recomanda, de asemenea, ca adjuvant in gerontologie si in convalescenta dupa anumite boli infectioase. Efectele tonice, binefacatoare asupra organismului, se manifesta si asupra sistemului nervos, fiind indicate in surmenajul intelectual, fizic si in astenie. Mod de utilizare Sucul se foloseste in cure prelungite in bronsite, pneumonii, tuberculoza pulmonara si anemie. Are efect imuno-stimulent, grabind vin