Islanda este pe cale sa cada prada unui crah financiar fara precedent. Si asta fiindca ar fi prima victima a mondializarii, care si-ar gasi cauza tocmai in Extremul Orient, respectiv in Japonia.
Pare de necrezut, dar economia Islandei chiar este amenintata de noua strategie economica privind sistemul bancar adoptata de Japonia.
Povestea acestei crize incepe in urma cu 15 ani, cand, Japonia fiind in recesiune, a decis reducerea ratelor dobanzii la aproape zero la suta.
Operatorii de pe piata valutara au inceput atunci sa se imprumute masiv de la bancile japoneze si sa plaseze apoi banii in banci sigure, precum cele din Reykjavik, unde rata dobanzii ajunge la 10%. In felul acesta, vreme de ani de zile, banii s-au scurs catre Islanda, alimentand boom-ul economic al acestei mici insule cu numai 300.000 de locuitori.
De curand japonezii si-au schimbat politica insa. Ei au inceput sa ridice rata dobanzilor si astfel micul joc de pe urma caruia avea de castigat Reykjavik-ul s-a terminat. In numai cateva saptamani coroana islandeza s-a depreciat cu peste 12%, iar Bursa de la Reykjavik cu 15%.
Tara se afla in pragul unei grave recesiuni. Situatia este agravata si de evolutia exporturilor (cu 10% mai mici decat importurile) si a datoriilor externe contractate de banci, care au ajuns la 324% din PIB. Desi Guvernul islandez nu vrea sa admita ca tara ar putea intra intr-o criza economica de proportii, entuziasmat fiind de eradicarea somajului si de evolutia exploziva a investitiilor, semnalele transmise in ultima vreme de inflatie, care s-ar putea situa la 10% in acest an si de ceilalti indicatori financiari i-au determinat pe europeni sa lanseze un semnal de alarma cu privire la pericolul care ameninta micuta insula scandinava.
Islanda este pe cale sa cada prada unui crah financiar fara precedent. Si asta fiindca ar fi prima vic