Desi pana in prezent a fost solutionat un numar foarte mic al cererilor de despagubire inaintate de fostii proprietari ai imobilelor preluate abuziv in perioada 1945–1989, strainii au inceput deja sa dea tarcoale fondului Proprietatea. Investitorii mai au insa de asteptat, intrucat, potrivit legislatiei in vigoare, tranzactionarea actiunilor la fond este conditionata de listarea acestuia la bursa.
"In ultima perioada, am fost contactati de numerosi investitori din strainatate, interesati de functionarea fondului si de posibilitatea achizitionarii de actiuni emise de acesta", a afirmat Nicolae Ivan, presedintele fondului Proprietatea.
Acest lucru nu este surprinzator, avand in vedere ca fondul va avea un portofoliu de active foarte interesant, active la care investitorii romani si straini n–au avut pana in prezent acces direct sau indirect.
"Fondul detine pachete la societati listate pe piata de capital in valoare de circa 1,2 miliarde euro si totodata urmeaza sa incaseze in jur de 0,8 miliarde de euro in urma privatizarilor BCR, CEC si a ofertei publice pentru Romtelecom.
Daca luam in calcul si participatiile la sucursalele Electica, la Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Loteria Romana, rezulta o valoare a portofoliului de active net superioara capitalului social de circa patru miliarde de euro", a explicat Nicolae Ivan.
Investitorii mai au insa de asteptat, intrucat, potrivit legislatiei in vigoare, tranzactionarea actiunilor la fond este conditionata de listarea acestuia la bursa, operatiune care, la randul sau, trebuie precedata de listarea tuturor companiilor din portofoliu.
"Fondul Proprietatea este deocamdata un fel de bicicleta medicinala la care se pedaleaza in gol. Aceasta structura este in prezent doar un obiect de studiu pentru casele de avocatura.
Trebuie sa dovedim respons