Departamentul Guvernamental pentru Lupta Antifrauda a primit peste o suta de sesizari privind posibile cazuri de gestionare deficitara a fondurilor structurale de catre institutii romanesti, a declarat, ieri, Siim Kallas, comisarul european pentru probleme administrative, audit si antifrauda. Potrivit lui Kallas, 11 dintre acestea se afla sub investigare activa, alte 36 de sesizari fiind inca in urmarire. Cele mai multe ilegalitati sunt legate de fondurile de preaderare PHARE, a spus Kallas, adaugand ca OLAF este satisfacut, din punct de vedere al implicarii institutiilor cu rol in urmarirea fondurilor europene.
In ceea ce priveste institutiile romanesti care gestioneaza fonduri structurale, Kallas considera ca acestea au inca nevoie de ajustari, fiind necesara o mai buna pregatire a functionarilor insarcinati cu supravegherea lor, pentru a preveni fraudele.
El a subliniat faptul ca, pentru a preveni fraudele comise cu bani europeni, in primul rand trebuie sa existe agentii specializate care sa se ocupe de aceste fonduri, precum si oameni pregatiti pentru aceasta activitate.
Un alt aspect care se impune este legat de clarificarea, prin legi, a actiunilor legate de achizitii, mai ales de cele publice. In sprijinul afirmatiilor sale, Kallas a adaugat ca reglementarile europene privind licitatiile si achizitiile publice sunt foarte stricte si ele vor trebui sa fie introduse si in Romania.
Evitarea conflictelor de interese la nivelul factorilor de decizie a fost cel de-al treilea aspect evidentiat de comisar pentru lupta antifrauda. "Va trebui sa stim care sunt interesele economice ale persoanelor cu putere de decizie", a spus el, exemplificand cazul tarilor europene in care in declaratiile de intentie ale acestor persoane se precizeaza daca aceste persoane au investit in actiuni. Comisarul european a atras atentia asupra faptului ca oamenii recru