Dupa 1990 atitudinea autoritatilor fata de ideea de restituire a proprietatilor confiscate de comunisti a fost in permanenta una de ostilitate. Sistematic, partidul domnilor Iliescu-Nastase-Vacaroiu&comp. a inlocuit reparatia morala pe care Romania o datora fostilor proprietari cu un intreg arsenal de arme economice.
Acum membrii coalitiei guvernamentale vor sa rezolve problemele dificile pe care le are tara noastra in domeniul proprietatii, scop in care Executivul si-a asumat in Parlament raspunderea pentru un pachet de proiecte legislative privind terenurile si imobilele nationalizate.
Principala noutate o reprezinta retrocedarea pe vechile amplasamente si plata despagubirilor fara o limita maxima catre cei ce nu-si pot primi inapoi proprietatile in natura.
In acest moment datoria statului roman fata de cei deposedati abuziv de regimul comunist se ridica la aproximativ 10 miliarde de euro. Cel putin asa indica analiza preliminara a cererilor de despagubiri introduse de proprietari.
La fel de adevarat este si faptul ca multe dintre aceste cereri pot fi solutionate prin retrocedarea in natura, fapt care ar diminua intr-o oarecare masura costurile unei asemenea initiative. Dar oricum este vorba de foarte, foarte multi bani, pe care, evident, statul roman nu-i are.
De aceea pentru a-si finanta intreaga actiune de despagubire Guvernul a infiintat Fondul Proprietatea, un fond de investitii constituit din actiunile ministerelor la diverse societati si din creantele statului in strainatate, titlurile de participare urmand sa fie cotate pe pietele interne si externe.
Proprietarii vor primi aceste titluri, pe care le pot vinde la bursa sau le pot pastra pentru a obtine dividende. Asa stau lucrurile in teorie. In practica insa problemele abia acum incep sa apara.
Desi primii actionari au fost in