Slabiciunea parintilor pentru o anumita echipa si performantele jucatorilor sunt principalii factori care fac din copii suporteri inflacarati.
Suporterii unei echipe se cresc de mici. Sociologii spun ca atasamentul pentru o anumita echipa de fotbal se formeaza inca din copilarie si este mentinut prin succesul jucatorilor. O mare parte din actualii suporteri ai Stelei sunt copiii care au fost fascinati de performantele formatiei din Ghencea in urma cu doua decenii.
Atunci, „ros-albastrii” au castigat Cupa Campionilor Europeni (1986), Supercupa Europei (1987) si au jucat cu AC Milan finala Cupei Campionilor Europeni (1989).
De partea invingatorilor
Un sondaj realizat de Gallup in 2004 arata ca 40a din microbisti sunt suporteri ai echipei Steaua, 16a sunt dinamovisti, 6a sustin Universitatea Craiova, iar 5a sunt fanii echipei Rapid.
„La sfarsitul anilor ‘80, cand actualii fani stelisti erau mici, echipa era in perioada de glorie, si era normal ca ei sa tina cu invingatorii. Au ramas fideli inca de atunci”, spune sociologul Mircea Kivu. Parerea lui este sustinuta si de sociologul Marin Preda, care compara situatia fanilor Stelei cu cea a suporterilor Universitatii Craiova.
„La ora actuala, majoritatea suporterilor Universitatii Craiova sunt adulti care au fost fani ai acestei echipe in tinerete, cand ea avea rezultate foarte bune”, precizeaza el.
Transfer de admiratie
Dan Chelaru are 25 de ani si este suporter al Stelei inca de la 5 ani. „Tatal era stelist, bunicul, cadru militar, la fel, iar eu am continuat traditia. Valentin Ceausescu reusea sa aduca la Steaua jucatori emblematici: Bölöni, Bumbescu, Iordanescu, iar echipa facea performanta intr-o perioada in care Romania nu avea o imagine foarte buna peste hotare”, explica Dan pasiunea lui pentru echipa din Ghencea.
@N_