SPIRIDONIA Cel mai mare spital din toata Moldova, purtand numele Sfantului Spiridon, s-a nascut in urma unei epidemii de ciuma.
Ciuma, sau moartea neagra, cum mai era numita aceasta boala necrutatoare din trecut, si-a facut aparitia in Iasi in mai multe randuri. In diferite scrieri istorice gasim consemnate epidemii de ciuma care au afectat Iasii la anii 1645, 1734, 1770, 1783, 1799 si 1830. Sigur ca duhoarea ciumei afectase si mai inainte aceasta parte a Moldovei, avand in vedere cronica lui Miron Costin (1633-1691), care avea cunostinta despre aceasta: "Cu chipul ciumii era boala, ca i-au iesit si bolfa la o mina, insa nu era ciuma, ci direapta lungoare carii boale ii dzic doftorii maligna", cu acest fel de boala arata cronicarul ca a murit Stefanita-Voda.
BUCIUM. Sa ne intoarcem insa la adevarata ciuma, boala care a facut, se pare, 25 de milioane de morti in Europa medievala. Cati vor fi murit si la noi nu stim, dar cu siguranta ca oamenii erau ingroziti si, de cum vedeau semnele bolii, purcedeau la izolarea bolnavilor in locuri departate de orase, in asa-numitele lazarete. Un astfel de loc se afla putin dupa 1700 pe Magura Iasilor, pe drumul spre Bucium, unde se afla astazi Schitul Tarata.
O inscriptie de la Spitalul "Sfantul Spiridon" din Iasi atesta legatura dintre acest asezamant medical si lazaretul infiintat pe langa schitul din Magura Iasilor: "In anul 1761, domnul Ion Theodor Calimach inchina Casei Sf. Spiridon Schitul Magura Iasilor, care in anul 1734 s-a infiintat (â¦) si ca aceasta inchinare se face cu invoirea epitropului Schitului, Stefan Bosie, ca sa fie acolo spital de izolare pentru ciumati".
BOLNITA. Preotul Marian Timofte, parohul Bisericii Sfantul Spiridon din Iasi, a spus in legatura cu inscriptia de la intrarea in lacas: "Pe acest loc a mai existat cel putin o biserica de zid, cunoscuta si inaintea aceleia cel putin o