Prajitura cu orez si nuca
Ingrediente (pentru circa 24 de bucati): Aluatul: 300 g branza de vaci, 8 linguri ulei, 2 oua, 100 g zahar, 400 g faina, 1/2 lingurita praf de copt, 400 ml lapte, 150 g orez, 1 varf de cutit vanilie (baton ras), 2 linguri margarina, 2 galbenusuri, 3 plicuri zahar vanilat, 100 g nuca tocata marunt, 3 albusuri. In plus: zahar pentru pudrat.
Mod de preparare:
Se lasa branza sa se scurga intr-o sita, se stoarce usor si se amesteca cu uleiul, ouale intregi, zaharul, faina, praful de copt si 4 linguri cu lapte, pana ce se obtine un aluat neted.
Se tapeteaza tava de la aragaz cu hartie pentru copt si se intinde pe ea aluatul.
Se pune intr-o cratita orezul impreuna cu restul de lapte, se da in clocot, se incorporeaza vanilia si se lasa sa fiarba incet, la foc slab, circa 15 minute. Se incinge cuptorul la 180gr..
Se freaca margarina cu galbenusurile si zaharul vanilat si se adauga nuca tocata marunt.
Se bat albusurile spuma.
Se amesteca orezul fiert cu crema de margarina si galbenusurile, se incorporeaza spuma de albusuri, se intinde compozitia peste aluatul din tava si se da prajitura la cuptor. Dupa ce s-a copt, se presara - calduta - cu zahar pudra si se serveste taiata in romburi.
Tort cu mac
Ingrediente (pentru circa 12 felii): Aluatul - 8 albusuri, 8 linguri apa rece, 300 g zahar, coaja rasa de la o lamaie, 1 plic zahar vanilat, 8 galbenusuri, 6 mere, 250 g mac macinat, 200 g nuca macinata, 50 g faina. In plus: unt pentru forma, zahar pentru pudrat.
Mod de preparare:
Se bat albusurile cu apa rece, pana ce spuma este foarte tare, si se adauga zaharul, coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat si - la sfarsit - galbenusurile.
Se curata merele de coaja, se indeparteaza partea lemnoasa, se taie cubulete si se incorporeaza in spuma preparata anterior, dup