Una dintre temerile agentiei de publicitate este ca altii ar putea profita de ideile dezvaluite la un pitch. Cu toate ca resursele materiale si umane implicate intr-o licitatie sunt consistente, un sondaj facut de SFin arata ca majoritatea participantilor la pitch-uri nu-si iau cine stie ce masuri de protectie.
Publicitarii si-au dezvoltat acuitatea in a depista pitch-urile-capcana, si atunci nu participa. Pe de alta parte, in ultimii doi ani, piata e mai curata, mai loiala si se poate merge pe incredere intr-o anumita masura.
Intr-o licitatie pot fi mobilizate si 20 de persoane dintr-o agentie, pe parcursul catorva saptamani, daca e vorba de un proiect de amploare. O agentie de top participa, in medie, la 1-5 licitatii pe luna, cu o frecventa mai mare in octombrie-noiembrie si februarie-martie. Insa prea putini se gandesc sa-si protejeze ideile intr-un fel sau altul.
In bransa se accepta chiar cu seninatate ca ideile se pot fura si nu prea ai ce face sau ca „marile spirite se intalnesc" si in acest domeniu, asa ca e greu sa dovedesti ca tu esti cel care a avut ideea.
„La pitch-uri expunem niste idei pe care nu le inregistram nicaieri, asa ca nu prea vad cum putem demonstra ca sunt ale noastre 100%. Clientul pentru care am pitch-uit poate foarte bine sa ne spuna ca acea idee a avut-o agentia concurenta, si care a si castigat pitch-ul. Nu ai cum sa verifici contrariul", este de parere Raluca Galeata - Account Director la Ogilvy&Mather.
Se pare ca ideile publicitare se pazesc si singure de hoti. O idee exceptionala nu se poate fura. Uneori totusi - dincolo de orice premeditare - ideile plutesc in aer. Dar acestea nu sunt cele iesite din comun - dimpotriva, sunt cele care tocmai intra in comun, considera Mihaela Pascu, Creative Director la Saatchi & Saatchi.
„Pana acum nu am luat nicio masura deoarec