La ora actuala, in Romania, activeaza in baza unor acorduri de concesiune petroliera mai multe companii straine, care in baza unor acorduri de concesiune incheiate cu Agentia Nationala a Resurselor Naturale (ANRM), au primit dreptul de explorare si exploatare a resurselor de petrol si gaze.
Asa cum arata harta concesiunilor avizate de ANRM, in prezent, exceptand zonele fara perspectiva –zona Carpatilor si o parte din Dobrogea - peste 70% din suprafata tarii este sub incidenta unor acorduri de concesiune petroliera.
Societati straine precum Tullow Oil (Irlanda), Centaur (SUA), Wintershall (Germania), Rompetrol (Olanda) sau Ramco Energy (Marea Britanie), carora li se alatura Romgaz Medias si SNP Petrom pot fi considerate, pentru urmatorii ani, "stapanii" Romaniei.
Potrivit specialistilor, rata de succes pe plan mondial in activitati de explorare in domeniul petrolier este de 15-20%.
Romania este bogata in resurse minerale, in special petrol, gaze naturale, sare, minereuri de aur si argint si metale neferoase.
Studii recente geologice si geofizice au aratat ca exista multe depozite de minerale (aur, argint, plumb, zinc, cupru, fier si mangan), precum si rezerve de titei (atat la suprafata cat si la adancime) care prezinta un potential considerabil de investigatii ulterioare.
Acestea ofera oportunitati substantiale investitorilor interesati de resursele minerale ale tarii.
Romania, alaturi de Ungaria, Slovacia sau Bulgaria, se afla printre tarile ale caror zacaminte s-au depletat, adica nu s-au mai descoperit noi zacaminte in vederea exploatarii.
Cu toate acestea, marile companii straine sapa fara incetare. Conform legilor in vigoare, perioada unui acord petrolier este de 30 de ani,