In sfarsit, vocile cele mai autorizate ale Europei taie de la radacina diversiunea premierului Tariceanu si a ministrului sau de Externe, Mihai Razvan Ungureanu - potrivit careia, aderarea Romaniei la Ue ar fi conditionata de adoptarea Legii Statutului Minoritatilor.
In acest context, insistenta premierului si a unui grup de liberali pentru adoptarea de urgenta a acestei legi, sub pretextul ca ar fi in joc "respectarea cuvantului dat", ni se pare sinucigasa, din punct de vedere politic. Atat comisarul Olli Rehn, cat si deputatul Pierre Moscovici au sanctionat fara drept de apel lobby-ul maghiar din Parlamentul European, demonstrand ceea ce o parte a presei, opinia publica si organizatiile neguvernamentale din Romania au incercat in ultima vreme sa spuna guvernului, in special liberalilor: o lege a minoritatilor nu e necesara! Raspunzand interpelarilor unor deputati unguri din Parlamentul European, cei doi oficiali le-au curmat orice avant nationalist, cu argumentul ca nu poti cere Romaniei ceea ce nu are Europa! Senatorul liberal Adrian Cioroianu, unul dintre cei mai activi observatori romani de la Bruxelles, ne-a relatat cum a decurs prezentarea Raportului preliminar, in fata eurodeputatilor, si care au fost raspunsurile raportorilor la interpelarile legate de minoritati.
- Ca observator in grupul Alde (Alianta Liberal Democrata pentru Europa), ati avut ocazia sa participati, atat la prezentarea Raportului Preliminar, cat si la interpelarile adresate raportorilor Olli Rehn si Pierre Moscovici. Se stie deja ca nota acordata Romaniei este ceva mai buna decat cea data Bulgariei.
- Intr-adevar, aprecierile generale despre Romania au fost cu cateva nuante mai pozitive decat cele despre Bulgaria - Olli Rehn explicand acest lucru prin faptul ca in ultimul an, "Bulgaria a facut progrese mai reduse", in timp ce guvernul Romaniei a dat semnale clare, pri